_

Stephen A. Benton, uitvinder van de Rainbow Hologram.

 - rtAIM
 - Tema [+]
 - - Timeline
 - - Gabor
 - - Benton *
 - - Applications
 - - History
 - - Future
 - - Poem
 - - Links


Valid HTML 4.0!
Valid CSS!
Viewable with ANY browser!

Door Piet Grauls

Dr. Stephen A. Benton ontdekte in 1968 de "white-light transmission holography", toen hij met zijn team onderzoek deed naar een holografische televisie bij Polaroid Research Laboratories. Dit type hologram kan worden bekeken bij gewoon wit licht - iets wat tot dan toe onmogelijk was. Als je naar een white-light transmission hologram kijkt en je beweegt je hoofd verticaal, dan doorloopt de kleur van het hologram het spectrum van de regenboog. Deze hologrammen worden dan ook wel Rainbow "holograms" genoemd. Deze hologrammen zijn veel scherper te zien en veel helderder. Doordat er nu ook kleuren te gebruiken waren bij het maken van hologrammen werden er veel artistieke hologrammen gemaakt. Hierdoor ontstond grote publieke belangstelling voor het fenomeen. Dit is mede verantwoordelijk geweest voor het commerciële succes van holografie.

Bentons uitvinding is zeer belangrijk geweest ondat het een nieuwe productie-techniek voor hologrammen mogelijk maakte. Bij deze zogenaamde "embossing" techniek worden de interferentiepatronen in plastic geperst. Op deze manier is massaproductie voor een zeer lage prijs mogelijk. Je moet hierbij denken aan enkele centen per hologram. Deze "embossed" hologrammen worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld op creditcards. Ook op tijdschriften en filmhoezen worden hologrammen gedrukt. National Geographic magazine was het eerste grote tijdschrift met een hologram op de cover.

Benton heeft gestudeerd aan Harvard en MIT en is sinds 1996 directeur van CAVS, het Center for Advanced Visual Studies. CAVS is een platform waar technologen, physici en kunstenaars ideeën en technieken wat betreft hologrammen kunnen uitwisselen. CAVS werkt nauw samen met MIT. Stephen Benton is ook hoofd van de Spatial Imaging Group, onderdeel van MIT Media Laboratory. Bij de Spatial Imaging Group wordt gewerkt aan nieuwe manieren om hologrammen te maken. Hiervoor is veel belangstelling vanuit het bedrijfsleven. Met holografische technieken kunnen ze een driedimensionaal ontwerp bekijken zonder het echt te bouwen. Ook wordt bij de SIG onderzoek gedaan naar een real-time holografische video. Er zijn nu al twee prototypes gebouwd, waarmee full-colour hologrammen afgebeeld kunnen worden met 20 beeldjes per seconde.