_

Autiobiografie van Dennis Gabor, ontdekker en ontwikkelaar van de holografie.

 - rtAIM
 - Tema [+]
 - - Timeline
 - - Gabor *
 - - Benton
 - - Applications
 - - History
 - - Future
 - - Poem
 - - Links


Valid HTML 4.0!
Valid CSS!
Viewable with ANY browser!

Door Ton Geubbels.

Dit is een samenvatting van de website http://www.nobel.se/physics/laureates/1971/gabor-autobio.html.

Hij was geboren in Budapest, Hongarije, op 5-6-1900. Hij was oudste zoon van Bertalan Gabor, directeur van een mijnen-bedrijf. Zijn hele leven is hij gek geweest van natuurkunde. Dat begon plotseling op zijn vijftiende. Tot hij kon gaan studeren heeft hij zoveel mogelijk op natuurkunde gebied geƫxperimenteerd. In Hongarije kon men in die tijd nog geen natuurkunde studeren, dus is hij werktuigbouwkunde gaan studeren. Hij heeft uiteindelijk zijn diploma gehaald in electrotechniek aan de Technische Hochschule Berlin, 1924, Dr-Ing, 1927. In zijn studietijd ging hij zoveel mogelijk kijken op de universiteit van Berlijn, waar natuurkunde toen op zijn toppunt was met Einstein, Planck, Nernst en v. Laue. Ondanks dat zijn beroep electrotechnicus was, maakte hij in 1927 de eerste iron-shrouded magnetic electron lens. In 1927 voegde hij zich bij Siemens & Halske AG en ontwikkelde de hoge druk quartz mercury lamp (straatlantaarn). Hij vond deze uit terwijl hij eigenlijk aan het zoeken was naar een cadmium lamp (niet gelukt).

In 1933 kwam Hitler op en vluchtte hij via Hongarije naar Engeland, waar hij moeilijk aan werk kwam. Via een `mislukte' uitvinding kwam hij terecht in het BTH Research Labatory, waar hij tot 1948 bleef. De jaren na de oorlog waren goed voor Dennis Gabor. Hij schreef o.a. zijn eerste documenten over de communicatie theorie, hij ontwikkelde een systeem van stereoscopic cinematography, en in het laatste jaar, 1948, kwam hij met de basisexperimenten in de holografie, in die tijd golffront reconstructie genoemd. Ook dit had hij `per ongeluk' ontdekt terwijl hij aan het zoeken was naar een manier waarop hij met een microscoop enkele atomen kon zien. Na 3 jaar onderzoek aan `holografie' hadden ze eigenlijk nog steeds niet kunnen bereiken wat ze eigenlijk wilde, het realiseren van holografie. Dit lukte pas ongeveer 20 jaar later m.b.v. de laser.

Van 1949 tot 1967 werkte hij bij de Imperial College of Science & Technology in Londen. Eerst als lezer, later als professor. Met zijn studenten ging hij allerlei moeilijke uitdagingen in de natuurkunde an, waaradoor hij veel nieuwe dingen ontdekte, waaronder een holografische microscoop.

Sinds 1958 kreeg hij steeds meer in de gaten dat er een serieuze `mismatch' tussen technology en sociale instanties ontstond. Uit deze overtuiging volgde 3 boeken: "Inventing the Future" 1963, "Innovations" 1970 en "The Mature Society" 1972.

Na zijn pensioen in 1967 is hij als hobby nog onafgeronde experimenten blijven onderzoeken tot aan zijn dood in 1979.